Szedd magad sárgabarack (kajszi) akció

A sárgabarack, vagy más néven kajszibarack, becenevén kajszi egy igen egészséges és finom gyümölcsfajta. Fája eredetileg Kínából származik, de igen régóta termesztik Magyarországon is. A szilva és az őszibarack közeli rokona.

A kajszibarack egy olyan kiváló gyümölcsünk, amit igen sokoldalúan fel lehet használni, éppen ezért értékes kincs is. Kedvező a cukor és rosttartalma egyaránt. Megemlítendő még a magas káliumé karotin tartalma.

Nagyon finom és édes, nyersen fogyasztva, ha aszalt változatát választjuk, akkor sem kell lemondanunk a vitamin és tápanyagtartalmáról. Szokták még befőzni, lekvárként eltenni, de gyakori a pálinka készítés is belőle.

Értékes továbbá a magja is, melynek olaját a szépségipar használja fel. Lehet belőle továbbá készíteni szappant is, masszázs és illóolajhoz is adják, de akár üzemanyagot, illetve szokás még salátákhoz is adagolni.

A sárgabarack (kajszibarack) érési ideje és szezonja

Tulajdonképpen egész nyáron szezonja van és érik, attól függően, hogy melyik fajtát választjuk. Összességében elmondható, hogy június, július, augusztus hónapban szedhető, erre az időszakra tehát különböző szedd magad akciókat is hirdetni szoktak.

Sárgabarack (kajszibarack) fajták Magyarországon

Bergeron, Budapest, Carmingo, Ceglédi arany, Ceglédi bíbor, Ceglédi kedves, Ceglédi óriás, Ceglédi Piroska, Gönci magyar, Goldrich, Harmat, Harcot, Korai piros, Kuresia, Magyar kajszi, Mandulakajszi, Pannónia, Rózsakajszi, Szegedi mamut.

Sárgabarack (kajszibarack) szedd le magad helyek és akciók

A fenti linkekre kattintva több információ olvasható a szedd magad akciókról és helyszínekről.

Megosztás

Az alábbi bejegyzések is érdekelhetnek

A magyarok többsége nem mos megfelelően fogat

2024. április 29.|

Egy felmérés szerint Magyarországon is népbetegségnek számít már a fogszuvasodás, a fogínyhez köthető betegségek nagy része, de a szájüregi rák is. A fogmosás hiánya lehet a baj? Vagy valami más áll a háttérben?

Mit jelent egy családi ház gazdaságos üzemeltetése?

2024. április 1.|

Az energiaárak emelkedése és a növekvő infláció miatt manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap a spórolás és a gazdaságosság kérdése. Sokan érzik úgy, hogy nincs ráhatásuk a házuk/lakásuk kiadásaira, a rezsiköltségekre, melyek csak emelkednek.

Eltérő kultúrák találkozása a házasságkötés során

2023. november 28.|

A házasság a hagyományos tradíciók szerint egy olyan erős kötelék, mely szinte elválaszthatatlanná teszi a párokat. Ezzel a kapoccsal szeretnék a szerelmesek megpecsételni, majd egy új, magasabb szintre emelni a kapcsolatukat.