Purhab szigeteléssel csökkenthetők a rezsiköltségek

Az utóbbi pár hónapban most még fontosabbá vált a megfelelő szigetelés kérdése. A régi adatok alapján a szigeteléssel akár 35%-kal is csökkenthettük a számlánkat, így a befektetés egy évtized alatt megtérült. Mivel még nem tudunk az új adatokkal számolni, így csak saccolni lehet, viszont az biztos, hogy most még többet megspórolunk majd a számlán, ha az épület minőségi szigetelést kapott.

Egy lakás vagy ház rengeteg gyengeponttal rendelkezik, így mindenhol figyelnünk kell ezekre. A legnagyobb megtakarítást mindig a falak szigetelésével érhetjük el, ahol muszáj kizárni a hőhidak esélyét. Nem véletlen, hogy a legtöbben a purhab szigetelést választják, mivel ez biztosítja a tökéletes, hőhíd nélküli felületet, ami amellett, hogy lélegzik, tehát nem penészesedik be, további előnyökkel is rendelkezik.

A falak után gondolnunk kell a lábazatokra is, mivel a padlón újabb 15% mehet el, és ezután jön a padlásfödém és a nyílászárók is, amik szintén az energiaveszteség élén állnak, mivel újabb 25%-ot tesznek hozzá a veszteségünkhöz. Ebből is látható, hogy ha nem akarjuk az utcát melegíteni, akkor az egész épület szigeteléséről gondoskodunk.

Födémszigetelés

A födémszigetelés pozitívuma, hogy szinte bármikor elvégezhető a munka, tehát nem kell megvárnunk a meleg időket, a tél folyamán is szabadon belevághatunk. Egyesek teljesen egyedül állnak neki a munkának, ahol hagyományos táblás szigetelőanyagokkal dolgoznak, a purhab azonban sokkal jobban teljesít, úgyhogy nem érdemes mással kísérletezni.

Ha még soha nem volt szigetelve a födém, vagy eddig rossz minőségű szigetelőanyag volt rajta, akkor jelentős összeget fogunk megspórolni a következő számláinkon, mivel 30-35%-kal kevesebb energiát fogunk elhasználni. Természetes ez a szám még sok egyéb tényezőtől is függ, hiszen, ha a családunk a téli kánikulát szereti, akkor a költségek is magasabbak lesznek.

Ettől hatékony a hőszigetelés

A hőszigetelés akkor lesz hatékony, ha minél alacsonyabb a hőátbocsátási tényezője, mivel ez azt mutatja, hogy kevesebb energia távozik el az otthonunkból, vagy más szavakkal: nem az utcát fűtjük. Innentől kezdve könnyen megfogalmazható, hogy az a hatékony szigetelés, ami csökkenti az épületből kiáramló energiát, nyáron pedig kevesebb kinti meleg levegőt enged be az otthonunkba.

Ahhoz, hogy ezeknek a kritériumoknak megfeleljünk, mindig jó minőségű szigetelőanyaggal kell dolgoznunk. Sokan abba a hibába szoktak esni, hogy az olcsóbbat és a vékonyabbat választják, vagy éppen a minőségen akarnak spórolni. Lehet, hogy a felújításkor csinos összeget takarítunk meg, de amikor megérkezik a tél, akkor bánni fogjuk a döntésünket. A rosszul illeszkedő vagy egymással nem kompatibilis anyagok vizesednek, penészesednek, ami újabb problémákhoz vezet.

Szerencsére a purhab szigetelés egyre több helyen és egyre megfizethetőbb árakkal érhető el, ráadásul a felvitele is pár órát vesz csak igénybe. A purhab szinte azonnal megkeményedik, a legkisebb lyukakat is kitölti, miközben nem penészesedik és az évek múlásának is ellenáll.

Megosztás

Az alábbi bejegyzések is érdekelhetnek

A magyarok többsége nem mos megfelelően fogat

2024. április 29.|

Egy felmérés szerint Magyarországon is népbetegségnek számít már a fogszuvasodás, a fogínyhez köthető betegségek nagy része, de a szájüregi rák is. A fogmosás hiánya lehet a baj? Vagy valami más áll a háttérben?

Mit jelent egy családi ház gazdaságos üzemeltetése?

2024. április 1.|

Az energiaárak emelkedése és a növekvő infláció miatt manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap a spórolás és a gazdaságosság kérdése. Sokan érzik úgy, hogy nincs ráhatásuk a házuk/lakásuk kiadásaira, a rezsiköltségekre, melyek csak emelkednek.

Eltérő kultúrák találkozása a házasságkötés során

2023. november 28.|

A házasság a hagyományos tradíciók szerint egy olyan erős kötelék, mely szinte elválaszthatatlanná teszi a párokat. Ezzel a kapoccsal szeretnék a szerelmesek megpecsételni, majd egy új, magasabb szintre emelni a kapcsolatukat.