Könnyűszerkezetes és téglaházak – hasonlóságok és különbségek

Amikor valaki építkezésbe fog, új otthonáról álmodozik, igen sok kérdés felmerül és igen-igen sok döntést meg kell hoznia. Ezek egyike, hogy miből is épüljön fel a ház. És ilyenkor mindig felmerül a könnyűszerkezetes gyorsház is a hagyományos téglaépítés mellett.

Fókuszban a könnyűszerkezetes házak

Nagy előnye a könnyűszerkezetes házaknak az, hogy gyorsabban elkészülnek, mint a téglaházak. Az építés és kivitelezés mintegy 60-90 nap alatt lezajlik, a kivitelezés pedig 90-120 nap. Ez egyrészt a száraz technológiának, továbbá a párhuzamosan végezhető munkafolyamatoknak és az előregyártásnak köszönhető.

A könnyűszerkezetes házak nagy előnye az anyagtakarékosság, erről már az előregyártás, a méretpontosság és a standard minőség gondoskodik, kevesebb lesz a hulladék és több a megtakarítás.

Nagy előnye még ezeknek a házaknak, hogy energiatakarékos megoldást jelentenek, ami különösen fontos a mai energiaárak és a bizonytalanságok között. Kiváló a hő- és hangszigetelésük, megfelelő szigeteléssel a fűtési költség mintegy 30-50 százalékkal csökkenthető, ami által a CO2 kibocsátás is csökkenhető.

Szintén az előnyök közé sorolható a helytakarékosság, a falak vékonyabbak, tehát azonos alapterületen nagyobb lesz a hasznos terület. És ne feledkezzünk meg a magas szintű tűzvédelemről se. A könnyűszerkezetes házaknál a gipszrost borítás az ami megvédi a tartószerkezetet és biztosít 20-40 perc tűzgátlást, ráadásul a vázszerkezetet kitöltő ásványi anyagú hő- és hangszigetelések nem éghetők.

Végezetól a könnyűszerkezetes házak földrengésállósága jobb, mint a hagyományos épületeké. Ezt a csuklós kapcsolatokkal kialakított oszlop-gerenda rendszer és a rugalmas vázszerkezetnek köszönhető. Meg aztán az időtállóság is nagy előny, és bár hazánkban még csak pár évtizede építenek ilyen technológiával házakat, külföldön vannak már több mint százéves házak is.

Házak téglából

Régebben a téglaépítés egyeduralkodó volt, mára már egyre több a könnyűszerkezetes ház. Míg a könnyűszerkezetes házak esetében a teherhordó a szerkezeti váz, a kivitelezés pedig 3-4 hónapig tart, a tégla építésű házaknál a fal a teherhordó elem és 2-3 év is lehet a kivitelezés.

Építés után fontos az is, hogy milyen a variálhatóság, ami a tégla házaknál könnyebb a falra rögzített bútorok esetében, azonban nehezebb, ha valamilyen vezetéket kell vésni. A téglaházaknál is normál esetben 30-38 centiméteres a tégla, és 10-15 centis szigetelés is jön hozzá, tehát hőtárolásban és hangszigetelésben is általánosságban jobb a tégla.

A téglaházak építésének komoly hagyományai vannak, azonban téglaház és téglaház között is óriási különbségek lehetnek, tehát itt is fontos a minőségi anyaghasználat. A tégla ugyanis tartós és értékálló, kiváló hőszigetelő és hangszigetelő, itt is törekedni kell a jó minőségre.

A téglaházak esetében érdemes szót ejteni a hő megtartásáról is, valóban tovább tart ugyan felfűteni egy tégla épületet, de ezek a falak jobban megtartják a hőt, egy-egy szellőztetést követően a belső levegő könnyebben melegszik fel.

Megosztás

Az alábbi bejegyzések is érdekelhetnek

A legfontosabb üzleti nyelvek a globális piacon

2023. április 18.|

Ahogy változik a nemzetközi üzleti élet arculata, úgy változnak a kommunikációhoz használt nyelvek is. A szakmai kapcsolatépítéstől a tudományos együttműködésen át az üzleti világ szinte minden szegmenséig az üzlet megköveteli, hogy az érintettek különböző nyelveket

A saját weboldal gazdasági előnyei

2023. április 15.|

Egy weboldal létrehozása sokféle lehetőséggel kecsegtet, személyes és üzleti szinten egyaránt, attól függően, hogy milyen okból hoztuk létre az oldalt. Az első és fontos előny, hogy a nap 24 órájában a hét minden napján elérhetővé