Gazdaság és kultúra összefüggései

Gazdaság fogalma röviden: javak, szolgáltatások előállítása, elosztása, és fogyasztása. Ennek is szervezett rendszere, amelyben részt vesznek háztartások, üzleti szervezetek (vállalatok, vállalkozások), az állam és még külföld is.

Míg a kultúra: az emberiség által létrehozott, anyagi, és szellemi értékek összessége, művelődés területe, népek korszakonkénti megnyilvánulásai is lehetnek. Ha a gazdaság jól működik, több erőforrással tudnak gazdálkodni a kultúra különféle ágazataiban is, hiszen egyrészt önfenntartóak, másfelől az állami szféra is dotálja, harmadrészről, pedig különféle szponzorációk is történhetnek adott kulturális eseményen, vagy akár a különböző ágazatokban tevékenykedő tehetségek felkarolásával is. Eddig a száraz megfogalmazások, nézzük meg bővebben miről is van szó.

Gazdaságról megszorítások után

Sajnos a mostani vészterhes idők nagy felelősséget róttak a gazdasági szektorban működő vállalatokra és vállalkozásokra is. A fő vesztesei a vendéglátásban és a szállodaiparban tevékenykedő gazdasági társaságok. Épp ezért hozott némi könnyebbséget, amikor a szigorú szabályokat felpuhították. Ezért is jó, hogy beindultak újra a különféle rendezvények, ezek akár koncertek, vagy színházi előadások, esetleg kiállítások lehetnek. Bizonyos biztonsági szabályokat persze be kell tartani, de újra fellendülő ágban vannak, éves szinten egyre több rendezvény kerül megtartásra. Mind belföldön, mind külföldön.

Kultúra és vonzatai

Milyen szakágai is vannak? Irodalom (próza, vers, dráma), képzőművészet (festészet, szobrászat, grafika, fotó), film, zene, tánc, építészet, iparművészet, színház. Mind-mind az önkifejezést a tehetséget szimbolizálja. Az erre nyitott emberek képesek több száz kilométereket is utazni egy-egy remekbe szabott előadást, performance-ot, kiállítást megtekinteni. Koncentráltan főként a fővárosban vannak ezen események.

De a főbb vidéki városokban (pl. Siófok) is híres színielőadásoknak, koncerteknek lehetnek szem és fültanúi az arra nyitottak. Időszakosan, főleg a tavasszal és nyáron beindulnak a fesztiválok is: Budapesti Tavaszi Fesztivál, Sziget Fesztivál The Island of freedom, Soproni Tavaszi Napok, Szentendrei Tavaszi Fesztivál, Veszprémi Tavaszi Fesztivál, Füredi (balatonfüredi) Tavaszi Fesztivál, Csabai (békéscsabai) Tavaszi Fesztivál, Győri Tavaszi Fesztivál, Kecskeméti Tavaszi Fesztivál, Egri Tavaszi Fesztivál, Tatabányai Tavaszi Fesztivál, Nagykanizsai Művészeti Fesztivál, Debreceni Tavaszi Fesztivál, Volt, Balaton Sound, Kapolcsi nyári fesztivál a Művészetek völgye, Bartók Fesztivál, Veszprémi Blues fesztivál, Hétvégi falunapok, Fishing on Orfű, Skanzenek, Sörfesztiválok stb.

Látható, hogy szerteágazó ízléshez, mindenféle korosztálynak vannak érdekfeszítő programok. Mivel minden évben hatalmas az érdeklődés, a sok érkező vendéget pedig el kell tudni helyezni, sátrakba, magánházakhoz, panziókban, szállodákban.

Modern világunknak köszönhetően sok lehetőség van a helyfoglalásokra, online, és a fizetésekre is. Készpénz, Bankkártya, Szép kártya, különféle utalványok is szóba jöhetnek.

Megosztás

Az alábbi bejegyzések is érdekelhetnek

A megvalósult gyermekkori álom: Dinó parkok

2023. január 26.|

65 millió év után is hiányoznak. A dinoszauruszok iránti érdeklődés meglepően gyakori a gyermekek esetében. Előbb-utóbb szinte minden fiút elkap hosszabb-rövidebb időre, de a lányok közül is szép számmal akadnak, akiket lenyűgöznek.

Útmutató a különböző kriptovalutákhoz

2023. január 26.|

A XXI. század egyik nagy meglepetése gazdasági fronton a bitcoin váratlan és széleskörű sikere volt. Ez az új valuta számos másik interneten használható, virtulis tokent hívott életre, ráadásul mára valóságos digitális tőzsde is épült az

Az internetes rádiózás előnyei

2023. január 9.|

Az online rádióhallgatásnak számos olyan előnye van, amelyekkel a hagyományos rádiók aligha tudnak versenyre kelni és ez magyarázat arra is, hogy miért ilyen népszerűek a netes rádiók. A radio-uk.co.uk számos előnyt sorakoztat fel, ezek egyike,