Gazdaság és kultúra összefüggései

Gazdaság fogalma röviden: javak, szolgáltatások előállítása, elosztása, és fogyasztása. Ennek is szervezett rendszere, amelyben részt vesznek háztartások, üzleti szervezetek (vállalatok, vállalkozások), az állam és még külföld is.

Míg a kultúra: az emberiség által létrehozott, anyagi, és szellemi értékek összessége, művelődés területe, népek korszakonkénti megnyilvánulásai is lehetnek. Ha a gazdaság jól működik, több erőforrással tudnak gazdálkodni a kultúra különféle ágazataiban is, hiszen egyrészt önfenntartóak, másfelől az állami szféra is dotálja, harmadrészről, pedig különféle szponzorációk is történhetnek adott kulturális eseményen, vagy akár a különböző ágazatokban tevékenykedő tehetségek felkarolásával is. Eddig a száraz megfogalmazások, nézzük meg bővebben miről is van szó.

Gazdaságról megszorítások után

Sajnos a mostani vészterhes idők nagy felelősséget róttak a gazdasági szektorban működő vállalatokra és vállalkozásokra is. A fő vesztesei a vendéglátásban és a szállodaiparban tevékenykedő gazdasági társaságok. Épp ezért hozott némi könnyebbséget, amikor a szigorú szabályokat felpuhították. Ezért is jó, hogy beindultak újra a különféle rendezvények, ezek akár koncertek, vagy színházi előadások, esetleg kiállítások lehetnek. Bizonyos biztonsági szabályokat persze be kell tartani, de újra fellendülő ágban vannak, éves szinten egyre több rendezvény kerül megtartásra. Mind belföldön, mind külföldön.

Kultúra és vonzatai

Milyen szakágai is vannak? Irodalom (próza, vers, dráma), képzőművészet (festészet, szobrászat, grafika, fotó), film, zene, tánc, építészet, iparművészet, színház. Mind-mind az önkifejezést a tehetséget szimbolizálja. Az erre nyitott emberek képesek több száz kilométereket is utazni egy-egy remekbe szabott előadást, performance-ot, kiállítást megtekinteni. Koncentráltan főként a fővárosban vannak ezen események.

De a főbb vidéki városokban (pl. Siófok) is híres színielőadásoknak, koncerteknek lehetnek szem és fültanúi az arra nyitottak. Időszakosan, főleg a tavasszal és nyáron beindulnak a fesztiválok is: Budapesti Tavaszi Fesztivál, Sziget Fesztivál The Island of freedom, Soproni Tavaszi Napok, Szentendrei Tavaszi Fesztivál, Veszprémi Tavaszi Fesztivál, Füredi (balatonfüredi) Tavaszi Fesztivál, Csabai (békéscsabai) Tavaszi Fesztivál, Győri Tavaszi Fesztivál, Kecskeméti Tavaszi Fesztivál, Egri Tavaszi Fesztivál, Tatabányai Tavaszi Fesztivál, Nagykanizsai Művészeti Fesztivál, Debreceni Tavaszi Fesztivál, Volt, Balaton Sound, Kapolcsi nyári fesztivál a Művészetek völgye, Bartók Fesztivál, Veszprémi Blues fesztivál, Hétvégi falunapok, Fishing on Orfű, Skanzenek, Sörfesztiválok stb.

Látható, hogy szerteágazó ízléshez, mindenféle korosztálynak vannak érdekfeszítő programok. Mivel minden évben hatalmas az érdeklődés, a sok érkező vendéget pedig el kell tudni helyezni, sátrakba, magánházakhoz, panziókban, szállodákban.

Modern világunknak köszönhetően sok lehetőség van a helyfoglalásokra, online, és a fizetésekre is. Készpénz, Bankkártya, Szép kártya, különféle utalványok is szóba jöhetnek.

Megosztás

Az alábbi bejegyzések is érdekelhetnek

A magyarok többsége nem mos megfelelően fogat

2024. április 29.|

Egy felmérés szerint Magyarországon is népbetegségnek számít már a fogszuvasodás, a fogínyhez köthető betegségek nagy része, de a szájüregi rák is. A fogmosás hiánya lehet a baj? Vagy valami más áll a háttérben?

Mit jelent egy családi ház gazdaságos üzemeltetése?

2024. április 1.|

Az energiaárak emelkedése és a növekvő infláció miatt manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap a spórolás és a gazdaságosság kérdése. Sokan érzik úgy, hogy nincs ráhatásuk a házuk/lakásuk kiadásaira, a rezsiköltségekre, melyek csak emelkednek.

Eltérő kultúrák találkozása a házasságkötés során

2023. november 28.|

A házasság a hagyományos tradíciók szerint egy olyan erős kötelék, mely szinte elválaszthatatlanná teszi a párokat. Ezzel a kapoccsal szeretnék a szerelmesek megpecsételni, majd egy új, magasabb szintre emelni a kapcsolatukat.