Fűtés klímával: a számok és vélemények beszélnek

Ma egyre többször merül fel a kérdés, hogy megéri-e klímával fűteni Magyarországon. Gondoljunk csak az aktuális árakra vagy az enyhe telekre, és szinte azonnal eszünkbe jut a minőségi klíma beszerzése egy kis napelemmel megspékelve.

A válasz azonban nagyon sok mindentől függ. Tegyük fel, hogy a házban már ki van építve egy fűtési rendszer, de most a váltás mellett döntünk. Ebben a helyzetben extra költségként kell felfognunk, és úgy tudunk játszani az árakkal, ha például nem szereljük fel minden szobába.

Az ellenpélda az, amikor most választjuk ki a fűtést, és alapból a yetiklima.hu szerint a fűtés klímával megoldás a legszimpatikusabb. Ha eleve nem építünk ki másik rendszert, akkor a matematika szerint a klíma a legmegfizethetőbb. Amennyiben csak egy kis spórolás miatt akarjuk telepíteni a klímát, nem biztos, hogy mindenkinek megéri.

A híres SCOP érték

Akkor beszélünk SCOP értékről, amikor az üzemeltetés kerül szóba, és szeretnénk kiszámolni, hogy melyik megoldás a leggazdaságosabb a számunkra. Amikor gázról beszélünk, akkor egy egységnyi gázból egy egységnyi energia készül, tehát pontosan azt fizetjük ki, amit utána fel fogunk használni. Az elektromos áram esetén ez akár a háromszorosa is lehet, éppen ezért nem szokták szeretni az elektromos fűtőpaneleket és a kazánokat.

Szerencsére a modern hőszivattyúk és klímák egészen más kategóriába tartoznak, mivel sokkal jobb hatásfokkal állítják elő a meleget. A hőszivattyú például a külteret kezdi el hűteni, és az így keletkezett hőt használja fel a belső tér fűtésére. Itt minél melegebb van odakint, és minél alacsonyabb hőmérsékletet akarunk elérni, annál jobb lesz a hatásfok. Ha például odakint 0 fok körül alakul a hőmérséklet, és mi a 20 fokos házzal is beérjük, akkor nem leszünk rosszul a számlától.

Itt jelenik meg a SCOP érték, ami a teljesítmény együtthatója, és éppen azt mutatja meg, hogy egy egységnyi áramból hány egységnyi meleget tudunk előállítani. Ha a gáznál ez az érték 1, akkor a hőszivattyúnál 3 is lehet.

Mi történik, ha nagyon hideg van?

Nos, ezzel az aprósággal mindig számolni kell, még akkor is, ha amúgy nem szoktunk hatalmas mínuszokat megélni. Amennyiben erősebb hidegfrontok találják meg a hazánkat, még mindig csak pár napról, maximum egy-két hétről lesz szó. Innentől kezdve egy szezonra vetítve 20%-kal olcsóbb fűtési díj jön ki a régi árak szerint. Az új gázárak mellett, ha nagyobb családról beszélünk, most még jobban meg fog látszani a kedvező ár.

Jó, jó, de megéri?

Kezdjük az alapokkal. A beszerzése és a beszerelése lényegesen olcsóbb, mint egy gázkazánnak. Még talán a hőszivattyút is könnyebben megvásárolhatjuk, bár itt nem mindegy, hogy milyen szakembert hívunk a házhoz. Az üzemeltetés szintén sokkal könnyebb, mivel a klímához csak egy kapcsolóra van szükségünk.

A karbantartás már egy kicsit másként alakul, ugyanis a légkondit legalább évente kétszer ellenőriztetni kell, ami olyan 60.000 forint körül alakul, bár ezek az árak is emelkedhetnek. Itt a gázkazánt olcsóbban megússzuk, azonban a legújabb árak miatt még mindig drágább a fűtés.

Ezután jön az élettartam. Minden bizonnyal senki sem akar öt éven belül újat vásárolni, úgyhogy nagyon nem mindegy, hogy meddig üzemel valami. Ennél a pontnál nem igazán lehet eldönteni, hogy melyik bírja jobban, bár a tapasztalatok alapján ki lehet jelenteni, hogy a klíma tovább szokta bírni, mint a kazán.

Melyik a komfortosabb?

Ez attól függ, hogy mit tartunk komfortosnak. Sokan azért szoktak panaszkodni, mert a klímának van egy kis alapzaja, amit egyesek jobban hallanak, mint mások. Tény és való, hogy ha teljes csendben akarunk lenni, akkor zavaró lehet a zúgás, viszont annyira nem kell nagy zajra gondolni. Egy kis háttérben történő folyamatos zümmögésről van szó, ami előbb vagy utóbb teljesen megszokottá válik. Egyedül éjjel lehet zavaró, főleg, ha bekapcsol, majd kikapcsol, vagy kikapcsolás után elkezd hűlni, amihez kis pattogó hangot ad ki.

Amennyiben nagyon hideg van, és magasabb fokozatra kapcsoljuk a klímát, akkor egy halkabb film mellett is észre fogjuk venne. Ráadásul minél öregebb egy klíma, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy meg fogjuk érezni a hatását. A csapágyak és a belső alkatrészek lassan megöregszenek, ami nagyobb zajjal fog járni.

A légáram szintén a komforthoz tartozik, mivel ez még egy olyan pont, ami sokakat zavarni szokott. Ha például pont a klíma alatt állunk, és a nyakunkba engedi a hideget, akkor tényleg zavaró lesz. De ha messzebb ülünk, vagy úgy irányítjuk, hogy a plafon felé menjen a levegő, akkor nem lesz okunk panaszra.

Plusz pont a klíma mellett, hogy szobánként változtathatjuk a hőmérsékletet, amit egy gázos rendszer is meg tud csinálni, de azért lényegesen nagyobb ráfordítással. Ha pedig még kevesebbet akarunk költeni, akkor a napelem felszerelésével teljesen le tudjuk csökkenteni a számlánkat, ami a gázról nem mondható el. Ne feledjük, hogy a Nappal csak áramot tudunk termelni, földgázt nem. Végül, de nem utolsó sorban gondoljunk arra, hogy a klíma nyáron is használható, nem fogunk megfőni a lakásban.

Megosztás

Az alábbi bejegyzések is érdekelhetnek

A legfontosabb üzleti nyelvek a globális piacon

2023. április 18.|

Ahogy változik a nemzetközi üzleti élet arculata, úgy változnak a kommunikációhoz használt nyelvek is. A szakmai kapcsolatépítéstől a tudományos együttműködésen át az üzleti világ szinte minden szegmenséig az üzlet megköveteli, hogy az érintettek különböző nyelveket

A saját weboldal gazdasági előnyei

2023. április 15.|

Egy weboldal létrehozása sokféle lehetőséggel kecsegtet, személyes és üzleti szinten egyaránt, attól függően, hogy milyen okból hoztuk létre az oldalt. Az első és fontos előny, hogy a nap 24 órájában a hét minden napján elérhetővé