A SIP panel rendszerből épített könnyűszerkezetes házak előnyei, hátrányai

A SIP panelekkel először az 1940-es években kezdtek el dolgozni. Már akkor lakóépületek építésére használták fel azokat, azóta azonban a termékek köre igen szélessé vált. Egy tervezőnek meg kell értenie tehát, hogy a körülményeket tekintve melyik változat a legjobb megoldás az ügyfél számára.

A SIP panel rendszerből épült könnyűszerkezetes ingatlanoknak bőven akad előnye, valamint hátránya. Ebben a cikkben ezeket fejtjük ki bővebben.

Mi a SIP panel?

A SIP egy rövidítés, jelentése szerkezeti szigetelőpanel. Az anyag egy anyaggá áll össze, ami két merev külső panelből áll, ezek közé megy a szigetelő anyag. Azok a termékek terjedtek el jobban, amelyekben orientált forgácslapot (OSB) használnak, ahol a szigetelés habosított polisztirol.

Milyen előnyei vannak a SIP panel rendszernek?

A technikának számos pozitív tulajdonsága van. Az otthon ugyanis nem igényel további szigetelést, ezáltal sok pénz takarítható meg. Egy 50 mm-es poliuretán vagy egy 80 mm-es polisztirol ugyanúgy tartja a hőt, mint egy 1,5 méter vastag téglából készült fal. Ez a tulajdonság pedig lehetővé teszi a helymegtakarítást, hiszen az említett falak jóval kisebb helyet foglalnak el, mint egy tömb vagy egy tégla.

További előnye, hogy egy 1 m2-es SIP fal nagyjából 17-19 kg-ot nyom, ami jelentősen csökkenti az alapzat terhelését. Ennek köszönhetően az építkezés során lehetőség van könnyebb és olcsóbb alappal dolgozni.

A nedvesebb részeken sokszor alkalmaznak cölöpalapot, ami megbízhatóbban képes szigetelni az épületet a víz elől. Amennyiben pedig bővítésre lenne szükség, például egy újabb emeletre, akkor legjobb megoldás az önfenntartó szigetelt huzal, amit a már meglévő falakra lehet felszerelni.

Mindenképpen ki kell emelni a szélálló képességét, hiszen a SIP panel esetében nem kell attól tartani, hogy a réseken befúj a szél. Fontos tudni továbbá, hogy az ebből az anyagból épült házaknak magas a hangszigetelő képessége, így kevésbé szűrődik át rajtuk a zaj. Gyorsabban elkészül, mint bármely másik épület, ráadásul maga a technológia is környezetbarát.

Nagyon lényeges szempont még, hogy mennyibe kerül ennek a típusú háznak a fenntartása, mekkora összeget tesz ki a rezsi havi szinten. Bár szinte lehetetlen érdemleges választ adni erre a kérdésre, az tény, hogy a könnyűszerkezetes otthonokban alacsonyabbak a költségek, mint egy hagyományos családi ház esetében. Ez főként a kiváló szigetelésnek köszönhető.

Milyen hátrányokkal kell számolni?

Fontos tudni, hogy az öregedés során az égésgátló impregnálás hatékonysága csökken. A tűznek való kitettség miatt pedig növekszik a kábelezés költsége. A rejtett huzalozás ugyanis a fémcsövekben történik. A falak felületére történő fektetésnél elektromos dobozokat, esetleg drágább vezetékeket alkalmaznak.

Emellett számolni kell azzal, hogy a SIP panelnek valamivel gyengébb az ellenállása a szélsőséges időjárási tényezőkkel szemben, mint a tégla típusú ingatlanoknak. A falak nem tartják a hőt, a házban a levegő melegszik fel, ezáltal egy rövidebb szellőztetés is könnyen lehűtheti a belteret.

Megosztás

Az alábbi bejegyzések is érdekelhetnek

A megvalósult gyermekkori álom: Dinó parkok

2023. január 26.|

65 millió év után is hiányoznak. A dinoszauruszok iránti érdeklődés meglepően gyakori a gyermekek esetében. Előbb-utóbb szinte minden fiút elkap hosszabb-rövidebb időre, de a lányok közül is szép számmal akadnak, akiket lenyűgöznek.

Útmutató a különböző kriptovalutákhoz

2023. január 26.|

A XXI. század egyik nagy meglepetése gazdasági fronton a bitcoin váratlan és széleskörű sikere volt. Ez az új valuta számos másik interneten használható, virtulis tokent hívott életre, ráadásul mára valóságos digitális tőzsde is épült az

Az internetes rádiózás előnyei

2023. január 9.|

Az online rádióhallgatásnak számos olyan előnye van, amelyekkel a hagyományos rádiók aligha tudnak versenyre kelni és ez magyarázat arra is, hogy miért ilyen népszerűek a netes rádiók. A radio-uk.co.uk számos előnyt sorakoztat fel, ezek egyike,