A SIP panel rendszerből épített könnyűszerkezetes házak előnyei, hátrányai

A SIP panelekkel először az 1940-es években kezdtek el dolgozni. Már akkor lakóépületek építésére használták fel azokat, azóta azonban a termékek köre igen szélessé vált. Egy tervezőnek meg kell értenie tehát, hogy a körülményeket tekintve melyik változat a legjobb megoldás az ügyfél számára.

A SIP panel rendszerből épült könnyűszerkezetes ingatlanoknak bőven akad előnye, valamint hátránya. Ebben a cikkben ezeket fejtjük ki bővebben.

Mi a SIP panel?

A SIP egy rövidítés, jelentése szerkezeti szigetelőpanel. Az anyag egy anyaggá áll össze, ami két merev külső panelből áll, ezek közé megy a szigetelő anyag. Azok a termékek terjedtek el jobban, amelyekben orientált forgácslapot (OSB) használnak, ahol a szigetelés habosított polisztirol.

Milyen előnyei vannak a SIP panel rendszernek?

A technikának számos pozitív tulajdonsága van. Az otthon ugyanis nem igényel további szigetelést, ezáltal sok pénz takarítható meg. Egy 50 mm-es poliuretán vagy egy 80 mm-es polisztirol ugyanúgy tartja a hőt, mint egy 1,5 méter vastag téglából készült fal. Ez a tulajdonság pedig lehetővé teszi a helymegtakarítást, hiszen az említett falak jóval kisebb helyet foglalnak el, mint egy tömb vagy egy tégla.

További előnye, hogy egy 1 m2-es SIP fal nagyjából 17-19 kg-ot nyom, ami jelentősen csökkenti az alapzat terhelését. Ennek köszönhetően az építkezés során lehetőség van könnyebb és olcsóbb alappal dolgozni.

A nedvesebb részeken sokszor alkalmaznak cölöpalapot, ami megbízhatóbban képes szigetelni az épületet a víz elől. Amennyiben pedig bővítésre lenne szükség, például egy újabb emeletre, akkor legjobb megoldás az önfenntartó szigetelt huzal, amit a már meglévő falakra lehet felszerelni.

Mindenképpen ki kell emelni a szélálló képességét, hiszen a SIP panel esetében nem kell attól tartani, hogy a réseken befúj a szél. Fontos tudni továbbá, hogy az ebből az anyagból épült házaknak magas a hangszigetelő képessége, így kevésbé szűrődik át rajtuk a zaj. Gyorsabban elkészül, mint bármely másik épület, ráadásul maga a technológia is környezetbarát.

Nagyon lényeges szempont még, hogy mennyibe kerül ennek a típusú háznak a fenntartása, mekkora összeget tesz ki a rezsi havi szinten. Bár szinte lehetetlen érdemleges választ adni erre a kérdésre, az tény, hogy a könnyűszerkezetes otthonokban alacsonyabbak a költségek, mint egy hagyományos családi ház esetében. Ez főként a kiváló szigetelésnek köszönhető.

Milyen hátrányokkal kell számolni?

Fontos tudni, hogy az öregedés során az égésgátló impregnálás hatékonysága csökken. A tűznek való kitettség miatt pedig növekszik a kábelezés költsége. A rejtett huzalozás ugyanis a fémcsövekben történik. A falak felületére történő fektetésnél elektromos dobozokat, esetleg drágább vezetékeket alkalmaznak.

Emellett számolni kell azzal, hogy a SIP panelnek valamivel gyengébb az ellenállása a szélsőséges időjárási tényezőkkel szemben, mint a tégla típusú ingatlanoknak. A falak nem tartják a hőt, a házban a levegő melegszik fel, ezáltal egy rövidebb szellőztetés is könnyen lehűtheti a belteret.

Megosztás

Az alábbi bejegyzések is érdekelhetnek

A legfontosabb üzleti nyelvek a globális piacon

2023. április 18.|

Ahogy változik a nemzetközi üzleti élet arculata, úgy változnak a kommunikációhoz használt nyelvek is. A szakmai kapcsolatépítéstől a tudományos együttműködésen át az üzleti világ szinte minden szegmenséig az üzlet megköveteli, hogy az érintettek különböző nyelveket

A saját weboldal gazdasági előnyei

2023. április 15.|

Egy weboldal létrehozása sokféle lehetőséggel kecsegtet, személyes és üzleti szinten egyaránt, attól függően, hogy milyen okból hoztuk létre az oldalt. Az első és fontos előny, hogy a nap 24 órájában a hét minden napján elérhetővé