A medencefűtés lehetőségei

A medencefűtés kitűnő választás azok számára, akik egy kicsit meg szeretnék hosszabbítani a fürdőszezont. Bizonyára mindenki el tudja képzelni, hogy mekkora különbség van a 23 és a 27 fokos víz között, holott mindössze 4 fokról beszélünk. Néha ennyi is elég ahhoz, hogy benne maradjunk a medencében, vagy inkább mellette ücsörgünk.

Ha azonban a magyar időjárásra várunk, akkor nem biztos, hogy hosszú ideig élvezhetjük a csobbanás örömét. Szerencsére a fűtés itt is jó szolgálatot tehet, bár a befektetés előtt érdemes megismerkedni a két legelterjedtebb fajtájával.

Elektromos medencefűtés

Az egyik legszokványosabb megoldás az elektromos medencefűtés. Itt konkrétan az elektromos átfolyós vízmelegítőről beszélünk, amit a föld feletti és a fölbe beépített medencéknél is ugyanúgy felhasználhatunk. Egy épületeknél ezt a módszert használják fel arra, hogy biztosítsák a mosogatáshoz szükséges melegvizet, tehát kijelenthetjük, hogy egy elterjedt módszerről van szó. A medencéknél hasonló alapelven működik, de legalább garantálni tudjuk a melegítést.

Az elektromos fűtésnél muszáj megemlíteni a költségeket, mivel az ilyen vízmelegítők 3-18 kW körüli teljesítménnyel dolgoznak, ami mindig a medence mérete alapján változik. Minél több litert kell melegítenünk, annál többe fog kerülni. Sajnos a nagy úszómedencék jócskán megterhelik a pénztárcánkat, tehát legfőképpen a kisebb medencékhez javasolt.

Az elektromos fűtés előnye, hogy effektív a vízmelegítés, valamint lényegesen egyszerűbb a beszerelése. Bármilyen időjárási feltételek mellett használható, azonban melegítés során biztonsági okokból senki sem tartózkodhat a vízben. Amikor a vízmelegítő üzemel, akkor a vízforgató szivattyút is be kell kapcsolni, ami még egy kicsivel megnöveli a költségeket. A hátrányoknál meg kell említenünk az esetleges rövidzárlatokat, valamint a fenti pontokat: a költségeket és a medence méretét.

Szolár medencefűtés

A premiummedence.hu szerint a szolár medencefűtés nem a legrégebbi megoldás, azonban egyre elterjedtebb. A szoláris energiát a szolár panelek gyűjtik össze, amivel könnyedén és lényegesen olcsóbban tudjuk felmelegíteni a vizet. Itt a medencében található hűvös vagy hideg víz áthalad a melegítőn, majd visszatér a medencébe. A szolár melegítés nem köthető mérethez, így a kisebb, gyerekeknek való medencébe és a beépített úszómedencékbe is ugyanúgy használható. Mindössze a napsütés intenzitásától függünk, de ha jó napos idő van, akkor 4 vagy akár 7 fokkal is emelkedhet a víz hőmérséklete.

A szolár medencefűtés előnye, hogy effektíven dolgozik, ugyanakkor természetbarát megoldásnak számít, ráadásul sosem leszünk megadott méterek közé korlátolva. Nem számít, hogy éppen melegítjük-e a vizet, mivel üzemeltetés közben is lubickolhatunk. A hátránya a magyar időjárás, mivel mindig a napsütéstől függünk, így ennek megfelelően kell majd elhelyezni is, ráadásul egy kicsivel nagyobb helyet foglal. Ha pedig biztosra akarunk menni, akkor érdemes elgondolkodni egy jó szolártakaró beszerzésén is, hogy extra fokokat nyerjünk a használatával.

Megosztás

Az alábbi bejegyzések is érdekelhetnek

A megvalósult gyermekkori álom: Dinó parkok

2023. január 26.|

65 millió év után is hiányoznak. A dinoszauruszok iránti érdeklődés meglepően gyakori a gyermekek esetében. Előbb-utóbb szinte minden fiút elkap hosszabb-rövidebb időre, de a lányok közül is szép számmal akadnak, akiket lenyűgöznek.

Útmutató a különböző kriptovalutákhoz

2023. január 26.|

A XXI. század egyik nagy meglepetése gazdasági fronton a bitcoin váratlan és széleskörű sikere volt. Ez az új valuta számos másik interneten használható, virtulis tokent hívott életre, ráadásul mára valóságos digitális tőzsde is épült az

Az internetes rádiózás előnyei

2023. január 9.|

Az online rádióhallgatásnak számos olyan előnye van, amelyekkel a hagyományos rádiók aligha tudnak versenyre kelni és ez magyarázat arra is, hogy miért ilyen népszerűek a netes rádiók. A radio-uk.co.uk számos előnyt sorakoztat fel, ezek egyike,